Saturday, August 11, 2012

Sotong rebus katok serai

Antara juadah berbuka petang ini ialah sotong rebus katok serai.  Simple tapi sedap....

Kalau orang Johor, sotong masak asam merupakan hidangan yang simple dan paling mudah untuk disediakan. Tetapi bagi orang Pantai Timur, sotong rebus katok serai menjadi pilihan selain masak sambal, goreng kunyit, atau dibuat ketupat sotong. 

Sengaja dipanggil rebus katok serai untuk mengekalkan nama tradisionalnya....Katok bererti ketuk atau titik dalam bahasa masakan.

SOTONG REBUS KATOK SERAI

Bahan-bahannya :
1kg sotong segar 
5 biji bawang merah
3 biji bawang putih
2 keping asam gelugur (pilihan)
2-3 batang serai
Air secukupnya untuk kuah
Garam secukup rasa dan sedikit gula pasir / gula melaka
Beberapa biji lada hidup atau cili padi - jika mahu pedas

Cara membuatnya :

Sotong dibersihkan dan tos. Saya lebih suka kekalkan 'dakwat' sotong menjadikan kuahnya berwarna hitam. Walau bagaimanapun terpulang kepada citarasa masing-masing.  Kalau Pok Muda Leh, sotong ni kena bersihkan betul-betul untuk hilangkan warna hitam.... 

Bawang merah dan bawang putih dimayang halus, serai diketuk2.  Semua bahan termasuk sotong dimasukkan ke dalam periuk dan didihkan di atas api yang sederhana.   Masaklah seperti biasa hingga sotong masak tapi jangan terlalu lama, kerana sotong akan liat.   Akhir sekali, masukkan lada hidup dan cili padi. Sesuaikan rasa dan angkat. Sedap dimakan panas-panas bersama nasi putih.

1 comment:

teratai said...

menu kegemaran juga ni:)