Satar adalah makanan ringan yang diperbuat dari ikan. Ia merupakan masakan istimewa Terengganu, campuran ikan tumbuk, lada dan halia dibalut dalam daun pisang berbentuk 3 piramid. Setiap satu akan dicucuk seperti sate gergasi dengan batang buluh dan dipanggang atas bara api.
Resepi
Bahan-bahan
- 400 g isi ikan Tenggiri atau lain (dibuang kulit & tulang)
- 100 ml air asam jawa (dari 1 camt asam jawa)
- 8 biji buah keras
- 2 cm halia, dicincang halus
- 3 biji bawang merah, dihiris
- 1 ulas bawang putih, dicincang
- 150 g kelapa parut putih
- garam
- 1/2 camca gula
- 1 camt belacan
- 2-3 biji lada merah, dicincang
- 1-2 camt serbuk lada
- 1 helai daun salam, dimayang
- 1 helai daun kunyit, dimayang
- Daun pisang, dipotong empat segi 20 cm, dilayur
- Batang buluh halus sepanjang 30 cm (5-6)
Cara penyediaan
Rebus isi ikan hingga masak, angkat dan hancurkan. Campur dengan semua bahan. Bentukkan daun pisang seperti kon, isikan dengan 2-3 camca campuran ikan. Bungkus kemas dan cucuk dari bahagian bawah dengan buluh. Untuk setiap batang buluh, cucuk 4-5 bungkus satar. Bakar di atas bara api hingga keperangan (seperti pulut udang).
Masa membakarnya, harus bijak dan api jangan terlalu kuat dikhuatiri daunnya hangus dan menjadikan satar tidak enak.
sumber : wikipedia
No comments:
Post a Comment