CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Monday, October 31, 2011

Beli-belah habiskan rupiah....


"Kalau orang kata Bandung adalah tempat shopping, maka betullah apa yang mereka katakan"

Di Bandung banyak sangat Factory Outlet yang sangat murah dan 'affordable'lah. Harganya sangat murah berbanding di Malaysia. Kalau di Malaysia tak adalah kita nak masuk kedai Burberry, Esprit, Hugo, etc2 segala bagai tu semua, tapi kalau kat Bandung, bagi yang suka 'shopping' beli baju macam beli kat Jusco aje. Antara tempat yang kami pergi adalah di FO Jalan Cihampelas, di Cibaduyut dan tentu sekalilah di Pasar Baru.

Kami singgah di FO Jalan Cihampelas pada hari pertama selepas balik dari Kolam Air Panas Ciater. Sebaik sahaja keluar dari van, pertama sekali kami mencari tempat untuk solat Zohor dan Asar sekali. Berpusing-pusing kami mencari surau tetapi tidak ketemu, kecuali tempat solat untuk muslimin di dalam bangunan pasar raya Giant. Setelah bertanya kepada pengawal trafic di sebuah hotel berdekatan, kami diberitahu lokasi masjid tersebut… Pergilah kami berjalan kaki melalui lorong kecil dan ternampaklah sebuah masjid di celah-celah rumah di situ.... tidak seperti masjid di tempat kita....

Usai solat, mulalah kami meninjau dari sebuah kedai ke sebuah kedai di Jalan Cihampelas itu. Saya hanya membeli 3 pasang jeans untuk 3 teruna buah hati kesayangan saya... Kawan-kawan yang lain menghabiskan banyak juga rupiah di sini….

Dalam perjalanan balik dari Jalan Cihampelas, sempat lagi kami singgah di Bali Heaven Factory Outlet.... baju batik yang terdapat di sini cantik-cantik dan harganya agak berpatutan. Kami tak beli apa-apa, hanya cuci mata dan bergambar kenangan. Kami hanya beli air mineral dan botolnya disarung dengan kain putih tercetak Bali Heaven....

Pada hari ke-2 barulah kami ke Pasarbaru Trade Centre setelah bersarapan di restoran Rotiku. Inilah tempat yang saya rasa semua orang suka. Bangunan bertingkat-tingkat ini penuh dengan pelbagai jenis jualan. Kunjungan kami ke Pasarbaru bersambung lagi pada hari yang ke-3.

Saya hanya membeli beberapa pasang telekung sembahyang yang disulam indah yang dibuat daripada Japanese cotton dan beberapa pasang kain sulam untuk baju kurung serta kain bersulamkan manik untuk dibuat jubah. Harganya memang murah-murah berbanding di Malaysia. Selain itu, saya ada juga membeli beberapa helai kemeja bermotifkan batik Indonesia, dan 2 helai kain batik Jawa khas untuk bonda mertua. Untuk saya sendiri hanya sepasang kain baju kurung bersulamkan manik dan sehelai blouse putih buat kenangan libur di Bandung.

Kami tak dapat nak round setiap level kerana tangan kami yang membimbit beg-beg plastik yang sarat dengan kain baju yang dibeli tidak mengizinkan kami untuk berlama-lama di Pasarbaru....Untuk cari pintu keluar pun memakan masa kerana orang terlalu ramai sehingga menutup pandangan mata kami...Rasanya satu minggu di Pasarbaru, belum tentu rata semua level dapat dijelajah....!

Sebelah petang hari ke-2 di Bandung, kami ke Cibaduyut pula. Jauh juga perjalanan kami untuk ke Cibaduyut, apatah lagi waktu itu bertembung dengan orang balik kerja. Hujan yang sekali sekala lebat menjadikan jalan raya semakin sesak sehingga memaksa kami melalui jalan jauh yang bertol....

Di Cibaduyut memang banyak sangat kasut yang tidaklah branded tetapi selesa dan murah, walaupun designnya bukan yang terkini. Kami tak beli pun kerana kurang berminat. (yang sebenarnya kami ingin menghabiskan rupiah di Pasarbaru sekali lagi keesokan hari nanti...) Sampai-sampai di situ, memang sepanjang jalan orang menjual kasut, sandle, capal, selipar dan lain-lain. Tapi malangnya tak ada yang menarik pun....Kami hanya singgah untuk kenal, kata orang tak sah kalau tidak ke Cibaduyut kalau ke Bandung....!

Tempat-tempat 'shopping' lain yang menjadi kunjungan ramai adalah FO di Jalan Gado, Jalan Riau, Paris Van Java (PVJ) dan Rumah Mode....

n3 seterusnya, makan-makan di Bandung....



Sunday, October 30, 2011

Spa kaki di kolam air panas Ciater, Subang....


Dari Tangkuban Perahu, destinasi kami seterusnya adalah di Kolam Air Panas Ciater, Subang.

Kolam ini terhasil daripada sumber air panas gunung berapi Tangkuban Parahu. Katanya da
pat mengubati pelbagai jenis penyakit. Kami merendam kaki buat seketika. Di sini terdapat banyak kolam, sungai kecil dan air terjun di sekitarnya. Semua berair panas dan berasap.

Kemudian kami menjamu selera di Restoran Sunan Ambu.... saya memesan kuey tiau goreng dan fresh orange. Harganya puluh-puluh ribu rupiah juga... Restoran ini bersih dan nampak cosy.

Destinasi kami seterusnya pada hari pertama di Bandung ini adalah ke Jalan Cihampelas untuk meninjau gedung factory outlet yang banyak terdapat di sana....




Bersambung....




Keindahan Tangkuban Parahu dan lagendanya....

Destinasi pertama kami selepas mendaftar masuk ke Lembang Maribaya Family Guest House adalah ke Gunung Tangkuban Parahu / Perahu yang terletak tidak jauh dari tempat penginapan kami.

Tangkuban Perahu terletak bersempadan antara Kabupaten Bandung dan Kabupaten Subang, Jawa Barat. Bahagian selatan kawasan ini merupakan wilayah kecamatan Lembang, Kabupaten Bandung, sementara bagian utaranya termasuk wilayah Kecamatan Segalaberang, Kabupaten Subang, Takuban Perahu terletak sekitar 29 km ke sebelah utara kota Bandung, atau ± 60 km dari kota Subang. Daerah yang paling hampir ialah kecamatan Lembang.

Untuk ke Tangkuban Perahu, ibarat seperti ke Cameron Highland tetapi lagi sejuk di Tangkuban Parahu. Seronok sangat kerana sejuk dan separas dengan awan. Sebenarnya Tangkuban Parahu ni adalah gunung berapi setinggi 2.084 m yang dikelilingi oleh pohon-pohon pine dan hamparan ladang teh di sekitarnya. Purata suhu hariannya adalah 17oC pada siang hari dan 2 oC pada malam hari.

Kita perlu menaiki van mengelilingi gunung berapi itu untuk sampai ke kawahnya yang terletak di puncak gunung tersebut. Untuk naik ke sana dari Lembang tidaklah terlalu lama sangat. Turun sahaja dari van bau sulphur belerang gunung berapi kuat sangat, macam bau lumpurlah lebih kurang. Tapi pemandangannya, Subhanallah, cantik sangat. Kami meninjau kawah-kawah gunung berapi itu terutama kawah ratu. Hebat.

Sebenarnya, beberapa kawahnya masih menunjukkan tanda-tanda keaktifan gunung ini, tapi seperti in a latent phase aje, maka mereka jadikan tempat ini sebagai destinasi pelancongan yang indah permai. Antara tanda gunung berapi ini masih aktif adalah munculnya gas belerang dan sumber-sumber air panas di kaki gunungnya di antaranya adalah di kasawan Ciater, Subang.

Menurut lagenda, gunung ini dinamakan Tangkuban Perahu kerana dilihat dari kejauhan, gunung ini kelihatan seperti sebuah perahu yang terbalik. Gunung ini selalu dikaitkan dengan lagenda yang popular di seluruh Jawa Barat, iaitu legenda Sangkuriang.

Lagenda ini menceritakan tentang seorang puteri jelita yang bernama Sayang Sumbi yang kerana kutukan dewata, puteri tersebut harus berkahwin dengan seekor anjing bernama Tumang. Hasil perkahwinan ini lahirlah seorang putera yang diberi nama Sangkuriang. Pemuda tampan ini hidup terpisah daripada ibunya. Suatu ketika mereka bertemu dan Sangkuriang jatuh cinta kepada Dayang Sumbi.

Untuk menggagalkan niat anaknya menikahinya, Dayang Sumbi mengajukan syarat supaya Sangkuriang membuat perahu dalam tempoh satu malam. Syarat itu diterima oleh Sangkuriang kerana yakin akan kesaktiannya. Ketika usahanya gagal, Sangkuriang marah dan menendang perahu itu, sehingga mendarat dalam keadaan terbalik. Perahu inilah yang kemudian membentuk Gunung Tangkuban Parahu.

Tangkuban Parahu antara bukti kebesaran Ilahi yang sarat dengan lagenda penduduk tempatan.... tidak sah jika tidak menjenguknya kala berlibur di Jawa Barat, khususnya di Bandung....


Saturday, October 29, 2011

4H3M di Lembang, Bandung...


Sebaik sahaja selesai pemeriksaan imigresen di pintu masuk, kami terus dibawa ke tempat penginapan kami di Maribaya Family Guest House, Lembang.

Kami sengaja memilih Lembang yang terletak di luar kota Bandung sebagai tempat penginapan sepanjang percutian ini kerana kami ingin menikmati keindahan pemandangan alam semula jadi serta melihat budaya hidup masyarakat di sekitarnya.

Kami amat selesa dengan tempat penginapan ini. Terasa seperti berada di rumah sendiri.

Sebenarnya,
Lembang ialah sebuah kecamatan di Kabupaten Bandung Barat, Jawa Barat, Indonesia. Lokasinya sekitar 15 km ke utara Bandung. Di Lembang terdapat banyak tempat semulajadi menarik yang boleh dilawati. Kesejukan udara pergunungan menjadi daya penarik pengunjung yang datang ke sini. Walaupun kami tidak disediakan air-cond di tempat penginapan, persekitarannya yang sejuk membolehkan kami tidur dengan berselimut dan nyaman sekali.... Selain itu, Lembang yang dilatarbelakangi oleh gunung Tangkuban Parahu ini menjadi ikon Lembang dan Kota Bandung....

Kecamatan Lembang berada pada ketinggian antara 1.312 hingga 2.084 meter di atas aras permukaan laut. Titik tertingginya ada di puncak Gunung Tangkuban Parahu. Sebagai daerah yang terletak di pergunungan, purata suhunya adalah di sekitar 17 - 27 darjah selsius. Pekerjaan sebahagian besar penduduk Lembang adalah sebagai petani, pedagang, dan pekerja sektor informal (buruh, pengemudi, dll)

Sepanjang berada di Bandung, khususnya di kecamatan Lembang ini, kami telah melawat beberapa tempat menarik di sekitar Lembang, iaitu Gunung Tangkuban Parahu, Kolam Air Panas Ciater, Restoran Sapulidi yang unik dengan konsep makan di sawah, ladang strawberry dan beberapa tempat lagi.... Yang tidak sempat kami jengah ialah Air terjun Maribaya yang dikatakan agak terkenal dan Pusat Obsevatorium Bosscha (Pusat peneropongan bintang yang tertua di Indonesia).


Pada pagi hari terakhir di Maribaya Family Guest House, kami menaiki kereta kuda mengelilingi kecamatan Lembang....

...bersambung dalam n3 seterusnya

Friday, October 28, 2011

Bandung 4H3M

Sebagaimana yang dijanjikan dalam n3 sebelum ini, saya akan berkongsi kenangan V-G berlibur selama 4H3M di Bandung...


Perjalanan kami bermula pada hari Ahad, 23 Sept pukul 10.30 malam dari Kuantan dengan menaiki bas ekspres dan tiba di LCCT hampir pukul 4 pagi.

Kami 'bersantai' di balai berlepas sementara menunggu masuk waktu solat subuh. Usai solat subuh, kami mendaftar masuk dan terus ke pesawat. Ada sesuatu yang melucukan berlaku, sehingga kami terpaksa terkejar-kejar sebelum pintu untuk daftar masuk ditutup....!

Laluan ke pesawat agak jauh. Kami bersama-sama penumpang yang lain berjalan dengan laju. Terasa seolah-olah seperti latihan untuk masuk pertandingan rentas desa.

Waktu pesawat berlepas dari LCCT adalah pada pukul 6.45 pagi, tapi pesawat berlepas agak lewat, iaitu hampir pukul 7.15 pagi waktu tempatan.
Cuaca yang baik menjadikan penerbangan kami lancar dan cepat, tak sampai 2 jam pesawat Air Asia yang membawa kami mendarat dengan selamatnya di Lapangan Terbang Bandara Husein Sastranegara Bandung hampir pada pukul 8.00 pagi (WIB) atau hampir 9.00 pagi waktu Malaysia.

Terasa udara yang sejuk dan menyamankan sebaik sahaja keluar dari pintu pesawat. Bandung yang berkabus dan dikelilingi oleh gunung-ganang menyambut kedatangan kami dengan 'ramah'....

Percutian kami selama 4 hari 3 malam di
Bandung yang diketuai oleh Cikgu Ishak bermula pada 24/10 hingga 27/10 meninggalkan banyak kenangan manis.

Bersambung....


Saturday, October 22, 2011

Rehat minda bersama 'V-Grup'....


Hujung minggu dan cuti yang panjang bermula...

Jumaat 21 Okt 2011, saya mengambil CRK. Saya bercadang, petang Khamis, selepas suami balik dari pejabat, kami akan bertolak balik ke KB. Memandangkan suami balik agak lewat, pukul 8 malam barulah kami bertolak dan sampai di rumah Mama di KB pada pukul 12.30 malam. Tujuan kami balik adalah untuk melawat saudara terdekat yang sedang terlantar sakit di hospital dan untuk menyelesaikan beberapa urusan keluarga. Kami akan bertolak balik ke Kuantan pada pagi Ahad.

Ada lagi satu minggu cuti yang berbaki....

Sempena cuti seminggu ini... bermula dengan cuti sempena hari keputeraan DYMM Sultan Pahang pada hari Isnin (24/10) , Cuti Peristiwa (25/10); Cuti Umum sempena Hari Deepavali (26/10) dan Cuti Berganti (27/10 & 28/10).... kami grup veteran ini akan merehatkan minda sambil mencuci mata dan mencuci poket ke Bandung. Selain saya, V-Grup ini terdiri daripada Kak Wan Bahiah, Megawati, Rosni, Nooraihan, Suriani, En. Wan Ahmad bersama isteri dan putera tunggalnya. Kami diketuai oleh Cikgu Ishak.

Perjalanan kami bermula pada 23hb Okt. hinggalah 27 Okt. 2011. Masih berbaki beberapa hari untuk berehat di rumah sebelum balik semula ke sekolah pada 31hb, Isnin.

Kami akan bertolak dari Kuantan pada hari Ahad pukul 10.30 malam, terus ke Jalan Pekeliling - KL Sentral - LCCT... Perjalanan akan diteruskan ke Bandung dan dijangka tiba di lapangan terbang Bandara Husein Sastranegara Bandung pada pukul 9.00 pagi (WIB)...

Coretan kenangan rehat minda bersama 'V-G' ini akan dipaparkan sekembalinya kami ke tanah air nanti....

Semoga perjalanan kami selamat dan menghiburkan....



Friday, October 14, 2011

SELAMAT BERSARA, MR SEBASTIAN....


Pagi tadi dalam suasana yang tenang dan ceria, satu majlis telah berjaya disempurnakan sempena persaraan seorang rakan guru yang telah berkhidmat di SMKTP sejak tahun 2007. Walaupun majlis itu agak sederhana, tetapi ia sungguh bermakna untuk kami semua, khususnya untuk rakan yang diraikan, ENCIK SEBASTIAN RAJAH A/L SINGARAJAH.

Majlis seawal pukul 8.00 pagi itu yang dikendalikan oleh juruaraca majlis, PUAN HAMIDAH OMAR dimulakan dengan perarakan tokoh yang diraikan, diiringi lagu yang dimainkan oleh pasukan pancaragam sekolah ke dewan utama. Mr. Sebastian hadir bersama-sama dengan empat orang puterinya yang rupawan, iaitu JOAN RAJAH, JACINTA RAJAH, JAQUELINE RAJAH dan JULIANNE RAJAH. Majlis ini juga turut dihadiri oleh beberapa orang wakil guru dari SMK St. Thomas, untuk meraikan rakan guru mereka yang pernah berkhidmat di sana selama 26 tahun (1981 - 2006).

Setelah semua hadirin mengambil tempat, majlis diteruskan dengan ucapan daripada wakil pelajar oleh SDR QUAH WEI SIONG, diikuti oleh ucapan daripada Tuan Pengetua, ENCIK LOH SAI HENG.

Menurut Mr. Loh, ini merupakan majlis persaraan yang pertama pernah dianjurkan oleh pihak sekolah sepanjang beliau menjadi Pengetua. Beliau belum pernah berada dalam majlis seumpama ini sepanjang tempoh beliau menjadi pengetua. Menurut Mr. Loh, sebelum ini sebagai Pengetua, beliaulah yang paling senior di sekolah....!

Sebaliknya di SMKTP, sejak saya berkhidmat di sini tahun 2006, hampir setiap tahun pasti ada majlis bagi meraikan guru / kakitangan yang bersara. (2006 - PUAN KAN YEOT YUN (GPK Petang), 2007 - ENCIK ROBIL AB. RAHMAN, EN. CHOW AH SOON (Pengetua) ; 2010 - EN. WOO CHIN FOO). Pada tahun 2011, ini merupakan majlis persaraan yang ke-5 dianjurkan oleh Kelab Staf SMKTP; bermula dengan MR KANAPATHY, MR. MOY WAH GOON (Pengetua), PN. YIP WAI LIN (KB Bahasa), PN. LEE NYIT FONG (GPK Petang) dan kini, majlis persaraan untuk MR. SEBASTIAN....

Ucapan ringkas tetapi bermakna daripada Mr. Loh diikuti dengan nyanyian tanpa muzik lagu 'Season In The Sun' oleh beliau, amat tersentuh dan berkesan di hati....

"Goodbye to you my trusted friend

We have known each other since we were nine or ten

Together we have climbed hills and tree
s
Learned of love and abc's

Skinned our heart and
Skinned our knees...


Goodbye my friend it's hard to die
When all the birds are singing in the sky
Now that spring is in the air

Pretty girls are everywhere

Think of me and I'll be there...


We had joy we had fun
We had seasons in the sun
But the hills that we climbed

Were just seasons out of time....."



Pn Hjh Fauziah Abu Hassan pula ditugaskan untuk membaca biodata Mr. Sebastian...tugas yang dilaksanakan oleh Pn. Fauziah dengan jayanya pada setiap kali majlis seumpama ini diadakan di SMKTP....

Mr. Sebastian dilahirkan pada 15 OKTOBER 1955, anak jati negeri Pahang ini merupakan anak kepada Puan Mary Rasammah dan Encik Singarajah. Hasil daripada perkahwinannya dengan PUAN ESTHER LIM CHENG LI, beliau dikurniakan 4 orang puteri yang jelita lagi bestari....

Setelah menamatkan pengajiannya di Universiti Malaya pada tahun 1979, beliau telah berkhidmat di SEMSAS Kuantan sebelum melanjutkan pengajian di peringkat Diploma Pendidikan di universiti yang sama. Pada tahun 1981, beliau telah ditempatkan di SMK St. Thomas sebagai guru mata pelajaran Kimia. Mr. Sebastian bertukar ke SMK TANAH PUTIH pada tahun 2007 setelah menabur bakti selama 26 tahun di SMK St. Thomas, Kuantan...

Zaman persekolahannya diwarnai dengan pencapaian yang membanggakan dalam bidang kokurikulum. Beliau merupakan pemain bola keranjang Negeri Pahang dari 1973 hingga 1979. Beliau telah dianugerahkan Biasiswa Negeri Pahang kerana penglibatan aktif dalam sukan bola keranjang.

Beliau yang berpegang teguh kepada moto hidupnya "Strive and Success is for Sure" telah banyak menyumbang jasa kepada peningkatan prestasi murid dalam bidang kokurikulum khususnya sukan boling di SMKTP dan juga dalam mata pelajaran yang diajarnya, iaitu Chemistry....

Hari ini 14 OKTOBER 2011, setelah lebih 30 tahun berkhidmat dengan Kementerian Pelajaran Malaysia, tibalah masanya untuk Mr. Sebastian Rajah bersara wajib pada usia 56 tahun....

Mr. Sebastian, selamat menempuh fasa baru dalam hidup. Semoga Mr. Sebastian bahagia dengan aktiviti selepas bersara dan dapat meluangkan lebih banyak masa bersama keluarga tercinta.


SELAMAT BERSARA MR. SEBASTIAN....




Monday, October 10, 2011

TINGGAL KENANGAN...

"Tiap-tiap yang bernyawa akan merasakan mati. Kemudian hanyalah kepada Kami kamu dikembalikan..." (QS. 29:57)


Takziah atas pemergian seorang sahabat. Sahabat yang sempat menjadi rakan sekerja selama beberapa tahun di SMKTP. Sahabat yang juga merupakan anggota kejiranan IM6, ENGKU NOR'ADILAH BT. SYED AB. RAHMAN telah kembali menemui Penciptanya buat selama-lamanya.... Semoga roh arwah dicucuri rahmat dan ditempatkan dalam kalangan orang-orang yang soleh lagi beriman serta dijauhi daripada azab api neraka. Al-Fatihah....

Arwah menghembuskan nafas yang te
rakhir di HUSM, Kubang Kerian, Kota Bharu kira-kira pukul 10 lebih pagi tadi. Jenazah beliau akan dibawa balik ke Besut untuk disemadikan di sana. Arwah pergi buat selama-lamanya pada usia 42 tahun meninggalkan suami bersama-sama sembilan orang cahaya mata....
Masih jelas terbayang di mata, senyuman yang sentiasa terukir di bibir tatkala menceritakan karenah anak-anak serta penyakit yang dialaminya pada setiap kesempatan kami berkunjung ke rumahnya.... Keramahan dan keluhuran pekerti serta sikap rendah dirinya membuatkan beliau begitu disenangi oleh setiap orang yang mengenalinya.

Semoga seluruh ahli keluarga arwah Engku Nor Adillah reda dengan ketentuan Ilahi dan tabah menghadapi ujian ini. Berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikulnya.

Sesungguhnya, Allah s.w.t Maha Penyayang dan Maha Mengetahui apa-apa yang terbaik untuk umatNya.

Yang pasti, kita semua sedang dalam perjalanan pulang ke destinasi yang abadi.... InsyaAllah.
Al-Fatihah....

Foto 1 - Sukan Tahunan Jun 2010
Foto 2 - Pertemuan kami yang terakhir di rumahnya 9.9.2011
Foto 3 - Mesyuarat panitia Matematik April 2010....


Tuesday, October 4, 2011

NEKTARIN


Sekali pandang seperti buah epal merah, cuma saiznya agak kecil.

Tengah hari tadi rakan sekerja membawa beberapa bungkusan buah ini di dalam kotak. Saya tidak begitu berminat pada mulanya kerana menyangkakan buah yang berbungkus dalam plastik itu buah epal. Kata mereka, buah itu satu keluarga dengan buah prun, tetapi isinya lebih keras dan agak rangup apabila dimakan.... Saya ambil satu bungkus yang mengandungi 5 biji buah dengan harga RM7.00... Apabila dilihat dari dekat, baru saya perasan, rupa-rupanya saya baru sahaja makan buah tersebut beberapa hari lepas, yang saya sangka buah prun. Sebenarnya, buah itu bukannya buah epal atau buah plum atau prun, tetapi buah nektarin.

Untuk mendapat maklumat lanjut tentang nektarin (Nectarine) itu, saya putuskan untuk 'bergoogling ria' sebaik sahaja pulang dari sekolah. Alhamdulillah, saya berjaya mendapat informasi yang diperlukan... akan saya kongsikan di sini untuk menambahkan pengetahuan kita semua....

Nectarine ialah sejenis buah dari keluarga Prunus yang memiliki kekerabatan dengan peach atau persik. Kulit buah matangnya akan berwarna merah kekuningan, sedangkan isi buahnya berwarna kuning. Nama latinnya ada yang menyebut dengan Prunus persica var. nectarina. Ciri-ciri khas yang membezakannya dengan peach adalah tidak adanya bulu-bulu halus di permukaannya. Bulu-bulu halus pada permukaan buah ini merupakan ciri khas dari peach itu sendiri.

Tahukah anda, kadang-kadang sepohon peach boleh menghasilkan nektarin...? Keadaan ini berlaku semasa bunga peach mengalami polinasi, maka akan dihasilkan dua jenis biji. Satu jenis yang akan tumbuh menjadi pohon nektarin dan sejenis lagi akan tumbuh menjadi pohon peach itu sendiri. Malah kadang-kadang pada satu pohon peach akan muncul nektarin dan di pohon nektarin akan muncul buah peach !!! (Subhanallah…)

Secara fizikalnya, pohon nektarin mempunyai 'rupa' yang sama dengan pohon peach. Buahnya berwarna merah kekuningan (kuning gading). Antara buah yang matang dengan yang belum matang tak dapat dibezakan warnanya, namun rasa manis buahnya diperoleh seiring dengan tingkat kematangannya.

Isi buahnya berwarna kuning dengan semburat warna merah jambu di bahagian tengah berhampiran bijinya. Aroma buahnya khas seperti yang dimiliki oleh keluarga prunus lainnya. Rasanya lebih enak dibandingkan dengan peach.

Buah nektarin dibezakan menjadi 3 jenis:

1) nektarin tanpa biji (freestone), ini adalah jenis yang paling baik untuk dimakan mentah, kerana tidak 'terganggu' oleh bijinya;
2) nektarin dengan biji yang melekat (clingstone) - bijinya melekat kuat pada isi buahnya
3) yang ada di antara keduanya (semi-freestone) - bijinya agak nipis dan melekat pada isi buahnya.


Seperti halnya peach, nektarin berasal dari Cina, 2000 tahun yang lalu, dan telah dikembangbiakkan di Persia, Yunani dan Rom sejak dahulu lagi. Pada abad ke-17, nektarin mula diperkenalkan di Britain dan di Amerika oleh orang-orang Sepanyol. Kata ‘nectarine‘ itu sendiri bermaksud semanis nektar, iaitu cairan serupa madu yang terdapat pada bunga yang rasanya manis sekali.

Nektarin yang belum matang biasanya diperam pada suhu bilik dan yang matang biasanya disimpan di dalam peti ais dengan batas penyimpanan maksimum selama 5 hari.

Rasanya yang manis dengan aromanya yang harum menjadikan buah ini sesuai untuk dimakan terus atau dijadikan buah penutup hidangan atau menjadi campuran berbagai salad dan olahan aneka cocktail dan minuman segar.

Selain rasa yang manis tadi, nectarine mengandung banyak nutrisi penting, antaranya ialah :

  1. Beta-karoten memungkinkan tubuh kita untuk menghasilkan sejumlah vitamin A yang penting bagi kesihatan mata dan dapat mencegah penyakit seperti degenerasi otot. Satu cawan nectarine segar dapat membekalkan 214 mcg beta-karoten.
  2. Vitamin C dalam nectarine dapat melindungi molekul tubuh agar tidak rosak oleh radikal bebas dan bahan kimia lainnya yang menyebabkan perubahan sel. Vitamin C juga dapat melindungi kita daripada racun dan pencemaran yang menyebabkan penyakit. Satu cawan nektarin mengandungi 7.7 mg vitamin C.
  3. Lutein ialah nutrisi yang dapat menurunkan risiko penyakit kanser. Satu cawan nektarin segar mengandung 186 mcg lutein.
  4. Nutrisi penting lainnya adalah : serat, protein, kalsium, magnesium dan potasium.
    Nectarine juga mengandung zat besi, asid folic, vitamin K, serta gula semulajadi yang membantu memberikan tenaga.

inilah antara tanda kebesaran Ilahi....