Friday, March 14, 2014

Memori @ SRJK (Ingg) KotaSetiap kali menjelang tahun baharu, SRJK (Ingg) Kota (kini, SK Seri Kota) pasti akan menggamit memori.

Januari 1969, merupakan detik keramat kepada saya kerana pada tahun itu saya mula menjejakkan kaki ke sekolah. Bermulalah episod baru dalam hidup seorang kanak-kanak yang saban hari menghabiskan waktu dengan keluarga dan rakan2 sepermainan. Papa dan Mama teruja sekali untuk menghantar anak keduanya ini masuk sekolah, lebih-lebih lagi yang empunya diri. Pada masa itu, tak ramai kanak-kanak dihantar ke tadika sebelum masuk sekolah, tidak seperti hari ini.... Seingat saya, sehingga pertengahan 1970-an, di KB hanya ada Tadika Jalan Raja Dewa dan Tadika Fatima.

 
Pada masa itu, SRJK (I) Kota (1969 - last batch English Medium)) terdiri daripada 2 blok bangunan satu tingkat. Setiap darjah dari Std 1 ke Std 6 mengandungi 3 kelas (Blue, Red & Green - kedudukan mengikut turutan). Ada 2 sesi persekolahan. Sekolah ini berkongsi padang dan kantin dengan SK Kota. Jarak dari rumah ke sekolah lebih kurang 2 km. Saya ke sekolah menaiki teksi (beca roda tiga) Pok Mat dengan sewa bulanan (kalau tak silap) sebanyak RM3.00.Hari pertama ke sekolah, Papa yang hantar. Pagi-pagi lagi Mama sudah menyiapkan sarapan dan rambut saya yang panjang diikat (ekor kuda) dan dililit dengan bulu ayam merah sebagai hiasan. Dengan pinafore biru (bib di bahagian depan dan 2 silang di belakang), terpampang lencana sekolah pada bib uniform sekolah, berkasut kanvas putih Badminton Master dan beg sekolah (bentuk kotak - berkunci - berwarna coklat), saya melangkah dengan penuh gaya ke sekolah.


Pendaftaran murid baru dilakukan pada hari pertama persekolahan. Berbeza dengan sekarang, pendaftaran dilakukan sebelum sesi persekolahan bermula. Selepas mendaftar diri, utk. masuk Std. 1, murid-murid diberi sekeping kad (bersaiz empat segi kecil) yang tertulis nama masing-masing. Kertas tersebut berwarna biru, merah dan hijau. Murid-murid akan ditempatkan ke kelas mengikut warna kad yang diberi. Saya mendapat kad berwarna biru, jadi saya dikehendaki masuk ke Standard One Blue. Kad nama ini dipinkan pada uniform sekolah sepanjang minggu tersebut. Sepanjang 6 tahun di sekolah ini, saya kekal di kelas Blue. 


Dalam kelas 1 Blue, hanya ada beberapa orang kawan yang sudah dikenali, iaitu yang datang dari tempat tinggal yang sama, iaitu Jafril Mat Isa dan Wan Napisah Rejab.  Seorang lagi rakan sekampung yang masuk SRJK (I) Kota ialah Zainuddin Yusof, dia di kelas 1 Green.  Hanya kami berempat yg sebaya dari kampung itu masuk sekolah Inggeris.  Ramai rakan sepermainan pada zaman kanak2 bersekolah di Sekolah Kebangsaan Kota. 

Sebahagian besar daripada murid Std 1 Blue merupakan kawan-kawan yang baru dikenali, yang datang dari Kg. Pendek, Larak, Padang Layang, Pintu Geng, Wakaf Che Yeh, Bunut Payung, Bt. 4 Jln Kuala Krai dan sekitarnya. 

Antaranya ialah : Azman dari Kg. Gaung, dari Pendek - Noorberi, Kg Padang Layang / Larak / Belukar - Abdullah Sabri, Nik Azmi, Ramzi, Zuraidi, Rohaizi; Dari Kg Kota - Haslin, Nor Azma, Rahizam Rahim, Nab, Aziz, Nik Badli, Adnan, sepupu Adnan (lupa nama - kecik2 orangnya); dari Surau Kota - Siti Noor Rosmina, Nik Fauzi, Nasir Yunus, Mahasan, Kamaruddin, Haslina Zainuddin; dr Pintu Geng - Che Norizam, Shariff; dari WCY - Marzanah, Nasaruddin, Kamariah, Zakaria, Nor Aini Ab Rahman; Bunut Payong - Zuriana, Azlina Mohamad, Nik Roslina, Nooraini Ab Rahman; Bt. 4 - Ainon, Anuar, Normah, Wan Nazli.

Beberapa orang rakan saya begitu menonjol penampilan mereka, yang kebanyakannya merupakan anak-anak cikgu di SK Kota dan juga dari keluarga yang 'berada'.
 

Kawan-kawan yang lain seperti Adzmah Ali, Tengku Norizan, Tengku Abu Bakar, Faizah, Zanita, Rubiah, Nasimah, Shamiah, Wan Hasmah, Wan Norizan Noor, Rohana Khatib, Suhaimi Mustapha, Rosli, Fariza, Wan Zaleha, Azmi Md Noor, Rohana Ahmad, dll hanya bersama kami di kelas Blue setelah 'streaming' dibuat bermula Standard 3 hingga Std. 6; bertukar ganti orangnya walaupun tak ketara sangat.  

Norhayati Idris, kalau tidak silap masuk ke sekolah ini pada tahun 1971 semasa darjah 3, terus ke kelas 3 Blue.  Rahim dan Aziz Mohamad juga masuk ke sekolah ini ketika darjah 2 atau 3, kalau tak silap.  Rusnah pula, seingat saya pernah bersama di sini sejak Std 1 dan keluar mengikut bapanya berpindah ke luar daerah dan masuk semula ke SRJK (I) Kota ketika Std 4. (perlu minta kepastian daripada empunya diri....) Rahizan pula mula bertukar ke KL pada tahun 1972 kerana mengikut ayahandanya Rahim Hj Mohamad yang berkerja di RTM Angkasapuri.


Walaupun tidak belajar dalam satu kelas yang sama, tetapi disebabkan hanya ada 3 kelas (Blue, Red dan Green) dan kami semua datang dari tempat yang hampir sama, jadi hubungan kami agak akrab.

Headmaster pada masa itu ialah Master Kassim. Dari kaca mata seorang murid yang baru masuk Darjah Satu, beliau yang bersaiz sederhana itu kelihatan sangat tegas. Kecut dan gerun apabila bertemu dengan beliau. Beliau sentiasa berkomunikasi menggunakan bahasa Inggeris... maklumkan sekolah orang putih...!

Guru Kelas 1 Blue ialah Cikgu Habsah. Kami panggil beliau 'Teacher'. Waktu itu beliau belum berumahtangga. Beliau mengajar semua mata pelajaran : Writing, reading (BM and English), Arithmatics, Science dan Arts & Craft. Agama Islam diajar oleh Ustazah Zainon. 


Alahai... takutnya kami kepada Teacher Habsah... beliau tegas semasa memberi arahan dan semasa mengajar. Kami sentiasa menanti waktu 'story telling', kerana pada waktu tersebut, kami akan duduk di atas lantai mengelilingi Teacher. Dengan khusyuk sekali kami mendengar cerita-cerita rakyat (Malay and Eng.) yang disampaikan oleh beliau dalam suasana yang santai dan bersahaja. Beberapa tahun lepas, saya mendapat tahu Cikgu Habsah telah kembali ke rahmatullah kerana sakit barah. Al-fatihah.

SRJK (Ingg) Kota... di sinilah bermulanya satu episod baru dalam hidup. Di sinilah saya mula belajar mengenal A-B-C-1-2-3-alif-ba-ta-, membaca, menulis dan mengira...


Walaupun, kami memasuki darjah 1 sudah 45 tahun berlalu, memori indah itu terus terpahat dalam ingatan - langkah pertama menuju kejayaan ... terima kasih Cikgu....Foto : 6 Blue (1974) bersama Class Teacher : Mr. Chong Sam Chong...

No comments: