Sunday, January 11, 2015

Masuk Darjah 1 - Bermula Episod Baharu Dalam HidupTahun baharu, bermulalah episod baharu bagi semua kanak-kanak @ murid sekolah. Ibu bapa mula sibuk menghantar anak-anak untuk mendaftar masuk ke sekolah, sama ada prasekolah / tadika, sekolah rendah ataupun sekolah menengah.Hari ini, tirai Januari  2015 sudah lebih seminggu berlabuh.  Semua murid baru akan mendaftarkan diri ke sekolah yang telah ditetapkan. Setiap orang akan melalui pengalaman ini, tidak terkecuali diri saya   4 dekad setengah yang lalu.


Kini, ramai kanak-kanak sudah memasuki prasekolah seawal 4 tahun, jadi setelah tiba masanya untuk masuk ke sekolah rendah, mereka akan melangkah dengan penuh yakin, berbeza dengan zaman saya (dan rakan-rakan seangkatan) mula bersekolah dahulu.  

 

Saya melalui zaman persekolahan di 3 buah sekolah, iaitu bermula di SRJK (Ingg) Kota (kini dikenali sebagai SK Seri Kota) sehingga Std 6. Kemudian, saya meneruskan persekolahan peringkat menengah rendah di SMK Kota, sebelum meneruskan pelajaran menengah atas di Maktab Sultan Ismail sehingga tamat Tingkatan 6.


6 BLUE Kota National Type English Primary School (1974)


Sesi persekolahan  2015 di negeri-negeri Pantai Timur bermula hari ini (yang sepatutnya pada 4 Januari 2015 tetapi terpaksa ditunda kerana banjir besar melanda beberapa buah negeri di Pantai Timur).  AISYA BALQIS akan melangkah ke darjah 1 selepas melalui pengalaman Prasekolahnya tahun lepas, juga di SK Seri Kota.  
Ketika zaman saya bersekolah dahulu, SK Seri Kota dikenali sebagai SRJK (Ingg) Kota, manakala abangnya, AFIQ HAIKAL pula akan memulakan persekolahan Tahun 3 di sekolah yang sama.  Nasib baiklah uniform sekolah dua beradik ini tidak ditenggelami air semasa banjir baru-baru ini walaupun air di dalam rumah Bonda setinggi paras pinggang.


Setiap tahun, apabila bercerita tentang masuk sekolah darjah 1, Papa akan selalu berbari tentang pengalaman Papa menghantar adinda Mutia Anggerek mula-mula masuk sekolah .... 

Apakah agaknya cerita menarik yang sering diulang-ulang oleh Papa tu....hahaha...


 


No comments: