Saturday, October 20, 2012

bukan sebarang kayu...


Kayu ini bukan pokok kayu.  Juga tidak bangku kayu, apatah lagi pembaris kayu.  Kayu ini bukan sebarang kayu.  Kayu nama untuk sejenis ubi... makanan ruji nenek moyang era pendudukan Jepun.  


Ubi ... makanan yang enak suatu ketika dulu terutama pada musim bah...makan ramai-ramai adik- beradik. Ada pelbagai jenis ubi... ubi kayu, ubi setelor (keledek), ubi sare, ubi badak, ubi itik, dan ubi keling. Yang paling utama ialah ubi kayu. Pada musim tengkujuh semua ubi perlu digali / dicabut takut ditenggalami air bah.  Ubi kayu boleh juga dibuat tapai.  Nenek Lijah selalu buat tapai ubi kayu yang enak rasanya.

Masih segar dalam ingatan, kami duduk mengelilingi mangkuk besar berisi ubi kayu yang masih berasap serta semangkuk kelapa parut... kadang-kadang sambil berselimut @ berbaju tebal kerana kesejukan....


Ubi kayu ini cukup sinonim dengan orang kampung. Pelbagai masakan yang boleh dihidangkan. Daripada pucuk mudanya boleh dicelur dan dicicah budu atau dibuat kerabu dimakan dengan nasi. Cukup menggodakan selera bila dimakan dengan nasi panas terutama pada musim hujan begini. Suasana makan kena ada, misalnya makan di anjung rumah. Atas pelantar. Tapi hari ni tak banyak rumah moden yang ada pelantar. Kalau di kampung, pelantar sengaja dibuat untuk dijadikan tempat sembang2 pada waktu petang. Sambil bersembang sambil makan, walaupun secawan kopi 'O'.

Khamis lepas, besan kami - Abe Him dan Kak Ha membawa ubi kayu dari KT.  Abe Him rebus ubi kayu semasa singgah sebentar di IM8 untuk membawa anakanda Aina dan cucunda Hannan balik ke KT.  Sedap sungguh makan ubi kayu panas-panas dengan kopi 'O' yang dibancuh oleh Kak Ha.  

Tidak cukup dengan itu, mereka tinggalkan untuk kami ubi kayu yang masih belum direbus.  Hujan-hujan begini sedap juga makan ubi kayu tu....


No comments: