Sunday, June 12, 2011

FOTO dan KENANGAN


Foto @ gambar memainkan peranan yang penting dalam hidup manusia.

Oleh sebab itu, ramai orang yang suka mengambil bermacam- macam gambar. Namun demikian, foto lama jugalah yang akan terus ditatap dan direnung, yang pasti dapat membangkitkan nostalgia, foto yang merakamkan pelbagai peristiwa untuk dikenang.

Saya memang suka menyimpan foto-foto lama. Sama seperti Mama, banyak gambar lama yang disimpan kemas di dalam album di rumah... Pernah suatu ketika, dalam pertengahan 1990-an, saya 'meminjam' foto hitam putih koleksi Mama untuk 'difotokan' semula... Gambar leluhur dan zaman kanak-kanak saya.

Awal 1990-an, teknik digital belum begitu popular di tempat kita... kalau adapun, susah nak dapat, apatah lagi kosnya tentulah tinggi. Masih saya ingat, gambar-gambar hitam putih itu saya hantar ke Kedai Gambar Gembira di Ampang (waktu itu saya menetap di sana). Foto yang Mama pinjamkan itu, perlu dikembalikan...

Walaupun saya mempunyai banyak koleksi gambar peribadi, tetapi banyak juga yang 'tercicir', daripada simpanan, terutama sekali foto-foto kenangan semasa di sekolah rendah. Dengan kemajuan teknologi moden hari ini, gambar-gambar ini dapat dikongsi dengan semua ahli keluarga dan kawan-kawan melalui alam siber.


Adakah anda mempunyai gambar-gambar kenangan? Mengapa hendak dikenangkan? Ayuh, mari kita kongsikan bersama....


Sebenarnya, gambar-gambar lama memudahkan kita untuk mengingati peristiwa lama dengan lebih tepat. Orang yang bersama dalam gambar dapat berkongsi memori. Tanpa gambar, kita cuma boleh mengolah imaginasi yang mungkin akan berubah mengikut kehendak. Lantaran itulah, pelukis seperti Michaelangelo, Leonardo da Vinci dll, melukis sesuatu mengikut imaginasi mereka dan bukannya berupa gambar benar.


Kenangan masa lalu terutamanya ketika zaman kanak-kanak, membawa ke alam persekolahan.... dan terus ke dunia remaja... cukup indah dan banyak yang manis...


Kini, ketika 'membuka-buka' FB, pandangan saya sering kali tertuju kepada banyak foto milik rakan-rakan lama dan bekas murid-muridku. Menatap foto-foto kenangan itu seolah-olah merenung dalam diri sendiri yang telah jauh merangkak usia menuju ke suatu destinasi yang abadi.

Menatap foto-foto lama yang dirakam bersama ahli keluarga atau rakan taulan, membuatkan saya terpaku, tersenyum penuh haru dan teringat kenangan yang lalu…

Foto lama, cermin peribadi, mengisi ruang waktu yang masih tersisa di sepanjang jalan pulang .... yang pasti akan dirindui dan tetap indah untuk dikenang...No comments: