Sunday, July 31, 2011

Ramadan yang dinanti....

Ramadan datang lagi dengan ribuan peluang untuk meraih kebaikan dan keberkatan.

InsyaAllah, esok seluruh umat Islam akan menyambut Ramadan al Mubarak.

Ramadan menjanjikan kerahmatan, keampunan dan pembebasan daripada api neraka kepada mereka yang berpuasa. Berpuasa dengan erti kata yang sebenar-benarnya sebagaimana yang dituntut oleh syarak; bukannya berpuasa sekadar menahan lapar dan dahaga pada siang hari, sedangkan dosa-dosa lazim masih diteruskan....!

Kita seharusnya berasa bangga dan amat beruntung menjadi umat Nabi Muhammad s.a.w kerana dianugerahkan kesempatan menebus diri dengan kedatangan tetamu agung saban tahun ; bulan Ramadan yang dinanti-nantikan oleh setiap Mukmin yang cinta akan Allah s.w.t.

Semasa zaman kanak-kanak dahulu, kita sering diusik dengan kata-kata orang tua : "Sesiapa yang tak puasa, tak boleh beraya..." Itulah kata-kata motivasi untuk kita berpuasa. Kita dilatih berpuasa sejak usia kanak-kanak lagi.

Hari raya adalah motivasi utama utama untuk anak-anak berpuasa. Hari raya bagi anak-anak samalah maksudnya dengan baju raya, kuih raya, duit raya dan lain-lain. Kita takut, kalau tak berpuasa, kita tidak berpeluang menikmati semua itu....

SELAMAT MENJALANI IBADAH PUASA, semoga berjaya memperoleh kejayaan....

Sumber Ilustrasi : Solusi Isu no. 34


1 comment:

teratai said...

salam Ros,

Nostalgia berpuasa zaman kecik2 dulu,waktu malam ronda kambpung bawa tanglung dgn sepupu sepapat! Kini suasana itu dah tak ada lagi....