Saturday, February 25, 2012

berehat di KMC buat seketika....

Sudah lebih dua minggu saya tidak menulis di sini kerana keadaan tidak mengizinkan.  Saya dan suami diminta 'berehat' di KMC....

Hari Ahad, 12 Feb, tiba-tiba suami berasa tidak sedap badan sebaik sahaja selesai makan tengah hari.  Demam tiba-tiba dan dia mengadu sakit seluruh anggota badan.  Kami beranggapan kemungkinan disebabkan aktiviti lasak yang dilakukan semasa dia menghadiri kursus "team building" seminggu sebelum itu di JB.  Tidak terfikir langsung disebabkan oleh panahan cinta berbisa daripada Cik Aedes...! 

Ketika itu, saya sendiri masih seperti biasa, masih boleh mengadap kerja-kerja sekolah yang perlu diselesaikan kerana pada minggu berikutnya terdapat beberapa sesi taklimat yang perlu dihadiri.  Sehingga pukul 11.30 malam, tiba-tiba saya rasa seperti hendak demam.  Dalam fikiran saya, ini merupakan perkara biasa.... harap-harap saya akan kembali seperti biasa pagi besok setelah mengambil panadol dan tidur.  Rupa-rupanya tanggapan saya meleset.  Tengah malam badan menggigil dan terasa sakit seluruh badan.... belum terfikir apa-apa, tetapi dalam hati terdetik "adakah pengalaman 15 tahun yang lalu berulang kembali...?

Keesokan paginya, demam semakin menjadi-jadi.  Kami terus ke klinik swasta untuk diperiksa.  Apa yang mengejutkan kami ialah, doktor yang memeriksa kami mengatakan bahawa kami hanya demam virus biasa.  Tidak serius dan beliau ingin memberi satu hari sahaja cuti rehat.  Lalu, saya menjelaskan bahawa saya tidak pernah MC sejak 2006 kecuali satu hari sekembalinya dari mengerjakan umrah pada tahun 2009 kerana batuk.  Saya meminta doktor tersebut menyemak rekod saya.  Doktor yang sudah agak veteran ini seolah-seolah tidak percaya dan mengatakan bahawa saya pasti ada mengambil  MC di klinik lain...! Alangkah tidak profesionalnya dia.   Setelah mendengar alasan suami yang mengatakan saya memang tidak berdaya untuk ke sekolah, barulah doktor itu memberi cuti sakit selama 2 hari dengan hati yang tidak ikhlas....  Ah, tak kisahlah, bukannya kita terima rawatan secara percuma.   Rasanya ini merupakan kali pertama dan terakhir saya bertemu doktor ini...!

Setelah mengambil ubat yang diberi, keadaan masih tidak berubah.  Lalu kami ke Pusat Rawatan Al-Farabi untuk membuat ujian darah.  Sah, gigitan Cik Aedes memaksa kami berehat di KMC untuk mendapat rawatan dan pemantauan segera daripada doktor pakar. 

Kekesalan kami terhadap seorang doktor yang tidak profesional di Klinik Sentosa itu semakin menebal setelah diberitahu oleh doktor yang merawat kami di KMC (beberapa hari selepas direhatkan di dalam wad) bahawa kami sebenarnya menghidap demam denggi berdarah dan menghadapi beberapa komplikasi yang hanya dapat dikesan melalui proses Sinaran 'X' dan endoscopy.

Alhamdulillah, setelah dirawat dan dipantau oleh Dr. Suhaimi di KMC, kami dibenarkan pulang dan diberi cuti rehat sehingga 24 Feb 2012.   Selepas itu, kami perlu melalui beberapa sesi janji temu dengan doktor pakar tersebut untuk memastikan kesihatan kami kembali normal seperti biasa.  Pagi tadi sesi temu janji pertama kami dengan doktor pakar dan sekali lagi pada 10 Mac nanti.

Sebenarnya, saya pernah terkena gigitan Cik Aedes 15 tahun yang lalu  ketika bertugas menjadi penguji  Ujian Lisan BM peringkat SPM di SMK Stella Maris, Pudu. Kuala Lumpur.
Waktu itu banyak projek mega di Kuala Lumpur terbengkalai kesan daripada kemelesetan ekonomi yang melanda negara, termasuklah bangunan Plaza Rakyat yang letaknya berhampiran dengan bangunan Sekolah Stella Maris. Bangunan terbengkalai merupakan antara lokasi yang menjadi tempat pembiakan nyamuk aedes.

Saya akan kembali bertugas pada 27 Februari.  Terasa lama sangat meninggalkan sekolah.  Terasa banyak kerja yang tertangguh.  Daripada pengalaman lepas, saya tahu untuk pulih sepenuhnya akan mengambil masa yang agak lama.  Sebenarnya, kesan penyakit  demam denggi ini lebih 'hebat' selepas kita keluar dari hospital.


Sakit juga merupakan ujian daripada Allah s.w.t. Yang penting, kita perlu berikhtiar dan berdoa. DIA-lah yang berkuasa menyembuhkannya. Sesungguhnya, ujian sakit menjadikan kita bertambah hampir dengan-NYA....

No comments: