Thursday, March 15, 2012

Sepetang di pondok Poksu Din....

Sudah lama kami berhajat untuk singgah di pondok Poksu Din.  Baru petang tadi hajat kami kesampaian....

Pondoknya bukan sebarang pondok.  Poksu Din menetap di pondoknya dalam kebun getah seluas 7 ekar.  Lokasinya tak jauh daripada rumah Mek Nik Zakiah.  Rumah Mek di Bt. 8, Batang Merbau.  Pondok Poksu Din pula di Bt 7.  

pintu pagar yang berkunci
Orang kata, untuk ke pondoknya, kena masuk melalui jalan berdekatan dengan sarang atau rumah burung layang-layang di tepi lebuh raya TM - Jeli di Bt. 7.  Jadi, mula-mula kami masuk melalui jalan tersebut.  Adalah buah rumah. Sebuah rumah banglo yang masih dalam pembinaan di sebelah kanan jalan.  Sebuah lagi di sebelah kiri jalan sebuah rumah yang telah lama didiami.  Lepas itu tak nampak bayang rumah lagi.  Kami cuba masuk lagi ke dalam. Dalam hati berkata, betul ke jalan ni?  Tapi kami cuba juga melalui jalan yang di kiri kananya ditumbuhi rumput dan lalang yang panjang.  

Lebih kurang  30 meter ke dalam, kami sampai di jalan mati.  Dah tak boleh masuk jauh ke dalam kecuali dengan berjalan kaki.   Kami memberhentikan kereta dan melihat ada pintu pagar daripada kawat berduri yang sudah berkarat. Berkunci.  

Kemudian kami nampak papan notis terpampang nombor telefon Poksu Din dan Moksu Hasmah.  Kami tak nampak pun bayang-bayang pondok @ rumah Poksu Din di dalam kebun @ ladang getah itu.  Kami mengandaikan Poksu Din tidak ada di rumah.

Lalu, suami menelefon Poksu Din.  Rupa-rupanya, Poksu Din sudah tidak menggunakan jalan tersebut.  Patutlah seperti sudah lama tidak ada kenderaan keluar masuk.  Poksu Din meminta kami keluar semula ke lebuh raya TM-Jeli dan menghala ke arah TM.  Setelah nampak rumah kedai 3 pintu yang baru siap dibina di sebelah kanan lebuh raya, Poksu Din minta kami masuk melalui lorong di tepi rumah kedai tersebut.  Kata Poksu Din rumahnya beberapa meter di belakang rumah kedai itu.  Kami melalui jalan sempit itu yang hanya muat sebuah kereta. Bukan jalan bertar, tapi dilitupi batu-batu granit.  Dari jauh, kami nampak sebuah pondok yang jarang-jarang kelihatan hari ini, waima di kampung-kampung.  Poksu Din sudah sedia menunggu kami di tangga pondoknya.

Di hadapan pondoknya ada sebuah perigi. Kami dijemput naik ke rumah.  Ketika menaiki tangga, teringat zaman kanak-kanak dulu, tangga rumah Tok Nik di Kg. Bukit Panau....guna kayu bulat dan ada pemengang di sebelah kiri, juga menggunakan kayu bulat.  Poksu Din gunakan batang kayu bulat untuk pelantaian dan juga dinding serta tiang rumah.  Katanya sudah lebih 6 tahun usia pondok itu.  Daripada perbualan kami, rupa-rupanya rumah kedai tiga pintu itu adalah kepunyaan Poksu Din. Sudah disewakan.  Kata Poksu Din, getah di dalam kebunnya yang seluar 7 ekar itu sudah boleh ditoreh.  Selepas ini dia akan pindah dan menetap di kebun @ ladang getahnya yang baru, iaitu di Panbola, Lawang, Tanah Merah pula.  Kebun getah yang seluas lebih kurang 9 ekar itu akan dijaganya sehinggalah mengeluarkan hasil.

Itulah Poksu Din.  Adik Papa seibu berlainan ayah.  Dilahir dan dibesarkan di Kg Kawat, dalam sebuah daerah di Selatan Thailand.  Poksu Din berhijrah ke kampung tanah kelahiran bondanya @ nenda kami, Membunga @ Mok Menga di Tanah Serendah Sekebun Bunga ketika usianya mencecah awal 20-an.  Poksu Din merupakan seorang insan yang sangat merendah diri.  Seawal usia 16 tahun Poksu Din sudah mula menuntut ilmu di beberapa daerah di Selatan Thailand, termasuklah di Patani.   Ilmu dunia dan ilmu akhirat.  

Tidak jemu berbual-bual dengan Poksu Din.  Banyak nasihat dan petua yang diberikan.  Kalaulah bukan disebabkan kekangan masa, mahu kami terus bersembang dan mencungkil banyak lagi cerita tentang perjalanan hidupnya....

Ketika suria petang sudah hampir tenggelam, kami meminta diri untuk pulang.  Kami berjanji pada diri, kami akan singgah lagi di pondok Poksu Din....

No comments: