Sunday, September 15, 2013

SELAMAT HARI MALAYSIA

Esok, Isnin 16 SEPTEMBER 2013 merupakan Hari Malaysia.

Hari Malaysia disambut pada 16 September setiap tahun untuk memperingati penubuhan Persekutuan Malaysia pada tarikh yang sama tahun 1963, 3 hari sebelum saya menyambut ulang tahun kelahiran yang pertama.

Perisytiharan ini menandakan penyertaan bersama Tanah Melayu, Borneo Utara (kini Sabah), Sarawak dan Singapura bagi membentuk Malaysia. 

Pada asalnya, pembentukan persekutuan baru ini dirancangkan berlaku pada 1 Jun 1963 namun kemudiannya ditangguhkan ke 31 Ogos 1963 bagi membolehkan ia disambut bersama-sama dengan sambutan Hari Kemerdekaan ke-6. 
Periystiharan Pembentukan MALAYSIA pada 16 SEPTEMBER 1963....

Selain itu, beberapa isu berkaitan dengan bantahan Indonesia dan Filipina untuk pembentukan Malaysia memperlambat pengisytiharan hingga ke 16 September pada tahun yang sama. Penangguhan itu juga dibuat bagi membolehkan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu memperuntukkan masa membuat pungutan suara di Borneo Utara (kini Sabah) dan Sarawak.

Hari Malaysia merupakan hari cuti umum di negeri Sabah sempena hari keputeraan Yang Di-Pertua Negeri

Walaupun pada awalnya Hari Malaysia bukan merupakan cuti umum di Sarawak dan Semenanjung Malaysia, namun mulai tahun 2010, Hari Malaysia juga merupakan cuti umum di semua negeri di Malaysia.No comments: