Wednesday, November 23, 2011

Bunga Kebangsaan...Dalam sesi taklimat dan tayangan video penanda aras aspek 3K sekolah pagi semalam, kami ditayangkan dengan 15 jenis taman yang telah dibina di sekolah berkenaan. Dalam banyak-banyak taman itu, saya tertarik dengan Taman Bunga Raya....

Bunga raya, sebenar
nya dikenali juga sebagai bunga sepatu dan kembang sepatu (Hibiscus rosasinensis). Bunga raya ialah sejenis tumbuhan berbunga sepanjang tahun dalam genus Hibiscus yang sering ditanam sebagai pokok hiasan.

Bunga raya ialah bunga kebangsaan Malaysia. Selepas mencapai kemerdekaan, Kementerian Pertanian telah diarah untuk mencadangkan bunga yang sesuai untuk dipilih sebagai bunga kebangsaan. Pada akhir pada tahun 1958, Kementerian Pertanian telah mencadangkan tujuh jenis bunga untuk dipilih sebagai Bunga Kebangsaan Persekutuan Tanah Melayu, iaitu Bunga Kenanga, Bunga Raya, Bunga Melur, Bunga Teratai, Bunga Mawar, Bunga Cempaka dan Bunga Tanjung. Selepas perbincangan pada 28 Julai 1960, Bunga Raya telah diisytiharkan sebagai Bunga Kebangsaan Persekutuan Tanah Melayu. Apabila Tanah Melayu bergabung dengan Singapura, Sabah dan Sarawak untuk menubuhkan Malaysia, Bunga Raya terus diguna sebagai Bunga Kebangsaan.

Bunga ini ditanam secara meluas sebagai hiasan di seluruh kawasan tropika dan separa tropika. Bunganya besar, merah, keras, tetapi tidak berbau. Pelbagai kultivar, varieti, dan hibrid telah dihasilkan, dengan warna bunga pelbagai dari putih kepada kuning dan kuning bata dan merah jambu lembut, dengan kelopak set tunggal dan berganda.

Masa kecil-kecil dulu, banyak juga Mama tanam pokok bunga raya di halaman rumah. Pelbagai warna dan ada yang kelopaknya berjurai-jurai (betul ke istilah ni). Tapi masa tu kita orang tak kisah sangat, tak tahu nak menghargainya.

Di SMKTP juga ada dita
nam dengan bunga raya, cuma tidaklah menjadi satu taman khas.

Beberapa pokok b
unga raya ditanam di Taman Mini Sejarah dan di Taman Moral terletak di belakang dewan sekolah. Penanaman bunga raya ini dilakukan semasa menyambut ulangtahun Kemerdekaan negara beberapa tahun lepas. Tak pasti sama ada masih dalam keadaan yang baik ataupun tidak.

Nampaknya, selepas ini kenalah buat sesuatu untuk memperbanyak tanaman pokok bunga raya ini di
SMKTP....No comments: