Friday, November 25, 2011

kunjungan yang istimewa....


Seperti biasalah bila tiba akhir bulan November setiap tahun maka kawasan Pantai Timur akan mengalami suasana monsun...musim tengkujuh..

Hujan yang berterusan - tok serek-serek....kekadang apabila hujan berlarutan tanpa henti, terjadilah banjir...minggu ini dah beberapa hari hujan berterusan...sekejap renyai-renyai... sekejap lebat...kain yang dibasuh pun tak kering. Terasa sejuk hingga ke tulang sum-sum.

Tak banyak aktiviti yang boleh dilakukan...cuma yang pasti aktiviti makan nampak lebih rancak...

Nasib baiklah semalam cuaca agak baik sedikit. Hari ini cuaca lagi baik, matahari memancar riang, kain-kain di jemuran kering dan aktiviti menjadi kembali rancak berbanding beberapa hari lepas.

Apa yang hendak dipaparkan di sini ialah, semalam saya menerima kunjungan istimewa; kunjungan yang sudah acap kali tertangguh. Kunjungan daripada tetamu yang istimewa, iaitu Chek Yah, Maksu Nik Hindun, dan Paksu Buniyamin.... Kami berasa sungguh gembira walaupun mereka sempat bermalam satu malam sahaja memandangkan cuaca yang tidak menentu ini memungkinkan berlakunya bah... mereka terpaksa pulang awal ke KB. Walaupun sekejab, sempatlah juga Maksu Hindun 'memborong' scarf di Pearl Haya....

Yang istimewanya, kunjungan Su Hindun dan Paksu Min kali ini menemukan mereka dengan seorang sahabat lama Paksu Min yang juga mempunyai hubungan kekeluargaan dengan kami. Mereka bertemu semula setelah terpisah lebih 25 tahun yang lalu....

Pagi tadi, saya terpaksa meninggalkan Su Hindun, Chek Yah dan Paksu Min yang sedang bersarapan kerana terpaksa ke sekolah untuk bertugas. Semoga Su Hindun, Chek dan Paksu Min tidak serik untuk berkunjung lagi ke teratak kami.....No comments: